Economiștii spun că este dificil ca salariile să fie majorate în 2025, având în vedere că anul a început cu schimbări fiscale semnificative și un deficit bugetar major. Cu toate acestea, România a dovedit că este capabilă să se adapteze la situațiile dificile. Domeniile în care vor crește salariile sunt tehnologia, finanțele și ingineria.
Piața muncii din România va aborda mai precaut recrutarea și majorările salariale.
Pe fondul problemelor sociale și politice, angajatorii vor fi mai rezervați în privința creșterilor de salarii, iar procesul de angajare va fi mai selectiv, potrivit Ziarului Financiar.
Un studiu indică faptul că 65% dintre angajatori estimează că salariile vor crește cu mai puțin de 10% în acest an, în timp ce 17% dintre companii nu intenționează să ofere nicio majorare.
Doar 15% dintre angajatori prevăd creșteri salariale cuprinse între 10% și 20%, iar un procent infim, de 1%, estimează majorări de peste 20%.
„Anul trecut nu a fost uşor, a fost despre rezilienţă şi depăşirea obstacolelor pentru piaţa muncii din România.
Acest lucru era de aşteptat, având în vedere că evenimentele s-au desfăşurat într-un climat socio-politic dificil.
Anul a început cu schimbări fiscale semnificative, care au creat dificultăţi atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi, adăugând presiune financiară — şi s-a încheiat cu alegeri controversate şi un deficit bugetar naţional care au adus propriul set de instabilitate, ridicând semne de întrebare cu privire la salarii şi locuri de muncă.
În ciuda acestor provocări, s-a format un grad ridicat de adaptabilitate pentru a depăşi aceste probleme, deschizând calea către mai multă inovaţie şi creştere”, susţine Cristina Iacob, director executiv al Hays Romania.
Companiile devin mai atente și în ceea ce privește recrutarea, în timp ce vor limita creșterile salariale.
Candidații cu competențe specifice și experiență solidă vor fi prioritari, iar companiile vor evita angajările impulsive.
De asemenea, în anumite domenii, cum ar fi tehnologia, finanțele și ingineria, cererea de specialiști rămâne ridicată, ceea ce înseamnă că în aceste sectoare este posibil să vedem oferte mai competitive.
Sursa : evz.ro